Президентът на САЩ Доналд Тръмп скоро ще реши дали ще представи план за действие на Белия дом за разрешаване на палестино-израелския конфликт преди предстоящите 2 март нови парламентарни избори в Израел. За това в неделя съобщи порталът Axios. Той се позовава на американски и израелски източници.

Тръмп все още не е обсъдил със съветниците си необходимостта да публикува плана в близко бъдеще и не е взел окончателно решение по този въпрос, но представител на администрацията на САЩ не изключи възможността за предсрочно изявление на президента.

Помпео призова Израел и Палестина за сериозни преговори

Помпео призова Израел и Палестина за сериозни преговори

Нетаняху критикува Международния наказателен съд и благодари на САЩ за подкрепата

Източници на изданието съобщават, че решението на американския президент може да бъде повлияно от развитието на ситуацията в светлината на процедурата по импийчмънт, започната срещу него, преговорите с европейските и близкоизточните лидери в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, както и резултатите от срещата на съветника на президента на САЩ Джаред Кушнер с министър-председателя на Израел и лидер на партията Ликуд Бенямин Нетаняху и неговият опонент на предстоящите избори - бившият началник на Генералния щаб на армията и лидерът на лявоцентристкия блок "Кахол-Лаван" Бени Ганц - на световния форум за Холокоста, който ще се проведе 23-ти януари в Йерусалим.

Демократите искат добри отношения и с Израел, и с Палестина

Демократите искат добри отношения и с Израел, и с Палестина

По време на предизборен дебат основните кандидати

Според портала Нетаняху се интересува от оповестяване на плана на САЩ преди изборите в Израел, тъй като това може да отвлече вниманието на избирателите от твърденията за корупция в премиера.

В края на юни Белият дом публикува документ с икономическите аспекти на плана, като предлага по-специално инвестиция в размер на 50 милиарда долара в Палестина и съседни държави. На 25-26 юни в столицата на Бахрейн, Манама, се проведе международна среща по тези аспекти. Палестинската администрация и няколко арабски страни бойкотираха събитието, смятайки го за неподходящ.

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Израел приветства мирния план

САЩ все още не са обявили политическия компонент на "сделката на века". Както бе отбелязано по-рано от руския външен министър Сергей Лавров, всички са наясно, че американската инициатива няма да включва създаването на пълноправна палестинска държава.