Израел има право да съществува като държава, но израелският премиер Бенямин Нетаняху е "расист". Той, както знаете, в момента е и разследван за корупция. Това заяви американският сенатор от Върмонт и кандидат на демократите за президент на САЩ по време на пореден дебат с основните си съперници, на който една от основните теми бяха двустранните отношения с Израел.

Сандърс направи изявлението в отговор на въпрос дали ще окаже помощ на Израел за разширяване на израелските селища в палестински територии.

Що се отнася външната политика на САЩ, ние не можем да само про-Израел. Трябва да сме и пропалестински настроени, каза той. Нуждаем се от равнопоставени условия по отношение на Близкия изток, който се справя с ужасната криза в Газа, където 60% или 70% от младите хора са безработни. Така че моята външна политика се отнася до правата на човека, демокрацията, обединяването на хората по мирен начин, опитите за договаряне на споразумения, а не безкрайни войни с трилиони долари разходи.

Сандърс припомни, че самият той е от еврейски произход и е горд от това.

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на р. Йордан

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на р. Йордан

Въпреки предупреждението на главния прокурор на Международния наказателен съд

Кметът на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджидж заяви, че про-израелската политика на президента Доналд Тръмп е резултат от "вътрешната политика" в САЩ и твърди, че Тръмп се опитва да се намеси в израелската вътрешна политика. Той се подигра с Тръмп, че твърдеше, че е "про-Израел" и "проеврейски", като твърди, че "посреща бели националисти в Белия дом".

Бившият вицепрезидент Джо Байдън заяви, че в Близкия изток няма друго решение освен две държави, като добави, че това, което Нетаняху прави е "възмутително".

Тръмп се чувствал "огорчен и разочарован" от Нетаняху

Тръмп се чувствал "огорчен и разочарован" от Нетаняху

Президентът на САЩ не обичал губещите

Той добави: "Трябва да оказваме натиск постоянно израелците да преминат към решение за две държави. "

Но той заяви, че се противопоставя на оттеглянето на помощта за сигурността на Израел.