САЩ се надяват Израел и Палестина да започнат сериозни преговори, за да разрешат окончателно конфликта. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за CSN, цитиран от министерството на външните работи на САЩ и ТАСС.

"Надяваме се, че това ще бъде така. Страните трябва да имат лидери, които са готови да решават сложни въпроси. Те трябва да са готови да взаимодействат в поредица от разговори. Трудната истина е, че конфликтът няма правно решение. Аргументите за това кой е прав или греши според международното право няма да донесат мир", заяви държавният секретар.

"Това е труден политически проблем, който може да бъде разрешен само между израелци и палестинци."

САЩ са готови да съдейства за организирането на преговори. "Правим каквото можем. Призоваваме страните да работят заедно. Резултатите трябва да гарантират сигурност за Израел. Същото трябва да се каже и за палестинците, резултатите трябва да са от полза за тях", обяснява Помпео.

"Надяваме се, че страните ще започнат сериозен разговор. Очаквам с нетърпение да достигнем окончателното споразумение, което иска светът".

Международният наказателен съд иска да разследва Израел за военни престъпления

Международният наказателен съд иска да разследва Израел за военни престъпления

Фату Бенсуда обяви, че има основание за разследване на ситуацията в Палестина и конкретно на военни престъпления

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на Помпео в неделя за признанието на Вашингтон, че Израел е несправедливо обвинен от Международния наказателен съд (МНС), който реши да разследва възможните военни престъпления в палестинските територии.

"С цялото си сърце благодарим на държавния секретар Помпео и на президентската администрация на Съединените щати Доналд Тръмп за ежедневната борба с такива изкривявания, несправедливости и подобни лъжи. Ние също ще продължим да се борим с това", коментира Нетаняху.

Премиерът, обръщайки се към министрите, нарече решението на МНС "абсурдно" и "нарушаващо основните принципи на самия Международен наказателен съд", както и "противоречащо на историческата истина".

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на р. Йордан

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на р. Йордан

Въпреки предупреждението на главния прокурор на Международния наказателен съд