САЩ планират конференция с арабските лидери в Кемп Дейвид, по време на която американският лидер Доналд Тръмп ще представи плана за мир между Израел и Палестина, пише "Таймс ъв Израел", позовавайки се на всекидневника Yedioth Ahronoth.

Джаред Къшнър, висш съветник и зет на Тръмп, ще покани лидерите по време на посещение в Израел и Близкия изток тази седмица. Той се надява да получи подкрепа за плана.

Планът на Къшнър може да успее, смята Саудитска Арабия

Планът на Къшнър може да успее, смята Саудитска Арабия

По думите му това може да стане, тъй като е него се включва и частния сектор

По време на конференцията, която ще се проведе преди парламентарните избори в Израел на 17 септември, Тръмп ще очертае основните аспекти от плана, но няма да отправя обвързващи предложения, отбелязва вестникът.

По-рано американски представители обявиха, че планът няма да бъде представен преди изборите в Израел.

Според информацията премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е помогнал за плана за срещата, което може да увеличи шансовете му за голям успех на вота.

САЩ не са изоставили палестинците, обяви Джаред Къшнър на конференцията в Бахрейн

САЩ не са изоставили палестинците, обяви Джаред Къшнър на конференцията в Бахрейн

Къшнър представя плана на администрацията за мир между Израел и Палестина

Вестникът пише, позовавайки се на американски източник, че Нетаняху не се очаква да бъде поканен в Кемп Дейвид, тъй като присъствието му може да принуди някои арабски лидери да се откажат от участие.

Не се съобщава кои държави ще бъдат поканени. Освен до Израел, Къшнър и американският екип за мир планират посещения в Египет, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

На срещата в Кемп Дейвид, пише вестникът, Тръмп ще изрази подкрепа за политическо обединение на палестинците, но не и във формата на държава, както и палестинско присъствие в Източен Йерусалим, но не и столица.

Икономическият план на Къшнър за палестинците бойкотиран и осмиван

Икономическият план на Къшнър за палестинците бойкотиран и осмиван

Планът, който пренебрегва ключови политически въпроси, е осмиван и определян като "фантазия, която е напълно в разрез с реалността"

Такива предложения вероятно ще бъдат отхвърлени от палестинците, които настояват за палестинска държава със столица Източен Йерусалим.

САЩ не разкриват политическите елементи от плана, докато икономическите бяха представени от Къшнър на конференция в Бахрейн през миналия месец. Палестинците не присъстваха на конференцията и отхвърлиха предложенията.

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Израел приветства мирния план