Изготвеният от САЩ икономически план за израелско-палестински мир ще бъде представен на започващата днес международна конференция в Бахрейн, на която няма да участват израелски и палестински представители, пише "Гардиън".

Планът, който пренебрегва ключови политически въпроси, е осмиван и определян като "фантазия, която е напълно в разрез с реалността".

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Израел приветства мирния план

Палестинците бойкотират конференцията, а в последния момент беше взето решение да не се канят израелците. Очаква се малък брой палестински бизнес лидери да присъстват на разговорите в Бахрейн. Конференцията се разглежда като "суетен проект" на Джаред Къшнър, зет и съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Планът "мир за просперитет" на Къшнър предвижда 50 милиарда долара инвестиции в окупираните територии и съседните държави. Също така включва 5 милиарда долара за транспортен коридор, който ще свързва Западния бряг с Ивицата Газа.

Джаред Къшнър обсъжда с Юнкер мира в Близкия изток

Джаред Къшнър обсъжда с Юнкер мира в Близкия изток

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с Джаред Къшнър

Къшнър коментира пред "Ройтерс" в събота, че планът ще открие милиони работни места, ще намали наполовина бедността при палестинците и ще удвои палестинската икономика.

Но целият план е проблем пред намирането на политическо решение на повече от 70-годишния конфликт между израелците и палестинците, които изглежда са все по-далеч от заветната цел. Палестинците отхвърлят посредническата роля на САЩ заради категоричната подкрепа за Израел.

Палестина призова Европа да отговори на „споразумението на века” на Тръмп

Палестина призова Европа да отговори на „споразумението на века” на Тръмп

Малики обаче предупреди, че предложенията граничат с връщане към колониализма

Премиерът на Палестина Мохамад Щайе заяви, че конференцията е безсмислена, просто теоретична работа, призоваваща за 50 милиарда долара.

Идеята за транспортна връзка Газа-Западният бряг има дълга история, но никога не е материализирана заради израелската политическа опозиция. Като цяло критици на плана смятат, че проектите са безсмислени, докато Израел продължава да задушава палестинската икономика.

80% от палестинския бизнес бойкотира събитието.

Къшнър в Близкия изток търси подкрепа за израелско-палестинския мирен план

Къшнър в Близкия изток търси подкрепа за израелско-палестинския мирен план

Източникът добави, че по-късно тази седмица ще посетят Йордания и Израел

На конференцията ще участват държави от Персийския залив, както и Йордания и Египет. Израел се очаква да изпрати бизнес делегация.