Европа трябва да отговори колективно на очакваното "споразумение на века" на Доналд Тръмп за Близкия изток и да не позволява да се оставя всичко в ръцете на "безразсъден водач".

Това предупреди палестинският външен министър Рияд ал Малики, цитиран от "Гардиън".

САЩ представят плана си за Близкия изток след Рамазана

САЩ представят плана си за Близкия изток след Рамазана

Къшнър отбеляза, че се е надявал да представят плана в края на миналата година

През следващия месец се очаква Джаред Къшнър, зет и съветник на Тръмп, да представи дългоочаквания план за Близкия изток.

Малики обаче предупреди, че предложенията граничат с връщане към колониализма. Пред "Чатъм хаус" в Лондон той поясни, че палестинският президент Махмуд Абас е готов да проведе директни преговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху по покана на руския лидер Владимир Путин, ако срещата е добре подготвена и има вероятност за конкретни резултати.

Но той призова Европа да престане да бъде наблюдател в мирния процес за Близкия изток.

Къшнър: Мирният план на Тръмп променя границите на Израел

Къшнър: Мирният план на Тръмп променя границите на Израел

Искаме да видим палестинците под едно управление

"Що се отнася до това кой води мирните усилия, светът остави волана в ръцете на безразсъден шофьор", смята палестинският дипломат.

Според него "споразумението на века" ще потвърди "вековното изпитание на палестинците: няма независимост, суверенитет, свобода и справедливост".

В последния момент палестинците лобират европейските сили да се опитат да окажат влияние върху Вашингтон преди да публикува плана.

"Победата над колониализма не може да е само наша отговорност. Ние повече от всякога се нуждаем от коалиция на желаещите за спасяване на мира", призова Малики.

Джаред Къшнър разкри част от мирния план за Близкия изток

Джаред Къшнър разкри част от мирния план за Близкия изток

Ще се премахне дългогодишното споменаване на решението за две държави и ще се приеме Йерусалим като столица на Израел

По думите му палестинците са прекъснали всички контакти с администрацията на Тръмп. Те са се срещнали с Къшнър 36 пъти през 2017 г., след това внезапно всички контакти са прекратени, палестинското посолство във Вашингтон е затворено, САЩ преместиха посолството си в Израел в Йерусалим и орязаха финансовата помощ за програма на ООН за подпомагане на палестинците. Палестинският дипломат сравни действията на Тръмп с обявяване на война.