Джаред Къшнър разкри аспекти от мирния план на САЩ за Близкия изток. Зетят на президента на САЩ Доналд Тръмп намекна, че ще се премахне дългогодишното споменаване на решението за две държави и ще се приеме Йерусалим като столица на Израел, информира АФП.

Къшнър, зет и висш съветник на американския лидер, се очаква да представи дългоочаквания план на американската администрация през следващия месец.

САЩ отрекоха слухове за конфедерация между Израел, Йордания и Палестина

САЩ отрекоха слухове за конфедерация между Израел, Йордания и Палестина

Грийнблат отбеляза също, че Йордания няма да се превърне в "родина за палестинците"

"Ако кажете "две държави", означава едно нещо за израелците, означава едно нещо за палестинците", заяви Къшнър пред Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Ние казваме: "Нека не го споменаваме. Да речем, нека работим върху подробностите какво означава това", продължи той.

Зетят на държавния глава на САЩ отказа да разкрие повече подробности за плана преди да бъде изнесен, но запитан дали ще покрие окончателния статут между израелците и палестинците, той отговори положително.

Палестинското ръководство вече обяви, че няма да приеме посредничеството на Тръмп.

Израел разглежда свещения град като вечна столица на еврейската държава, но палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им държава.

САЩ представят плана си за Близкия изток след Рамазана

САЩ представят плана си за Близкия изток след Рамазана

Къшнър отбеляза, че се е надявал да представят плана в края на миналата година

Къшнър, който няма доверието на палестинците заради семейните връзки с израелския премиер Бенямин Нетаняху, отбеляза, че Тръмп го е попитал преди решението му за Йерусалим как ще засегне перспективите за мир.

"Отговорът, който му дадох, беше, че аз мисля, че в краткосрочен план вероятно е по-трудно, защото хората ще бъдат по-емоционални и противодействащи. Но в дългосрочен план мисля, че ще помогне, защото ние трябва да започнем да признаваме истините, мисля, че когато признахме Йерусалим, това е истина - Йерусалим е столица на Израел и това ще бъде част от всяко окончателно споразумение", обясни той.

Преди изборите за Кнесет Нетаняху обеща да анексира част от Западния бряг - стъпка, която допълнително обрича опитите за създаване на палестинска държава.

Нетаняху се закани на Западния бряг

Нетаняху се закани на Западния бряг

Обещания в Израел

Къшнър обеща, че Израел ще направи компромиси. Той вярва, че мирният план ще бъде приет от палестинците. Съветникът на Белия дом признава, че може да не е един от тези, които най-накрая са допринесли за мир в Близкия изток, но иска най-малко да "промени обсъжданията".