Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че ако спечели изборите, ще анексира еврейските селища от Западния бряг, предаде "Дойче веле".

За разлика от Голанските възвишения и Източния Йерусалим, които Израел е завзел по време на Шестдневната война срещу коалицията от арабските държави през 1967 г. и по-късно анексира, той все още не е разширил суверенитета си към еврейските селища на Западния бряг.

Отговорът е "да". Ще прилагам суверенитет, каза премиерът.

САЩ вече признаха израелския суверенитет над Голанските възвишения. Актът на президента Доналд Тръмп предизвика реакциите на Русия, Иран, Сирия и други страни от региона включително СС на ООНЕвропейският съюз също отказа да се присъедини, като ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че ЕС не признава израелския суверенитет над Голанските възвишения.

Последните социологически проучвания преди предсрочните парламентарни избори в Израел показаха, че Бени Ганц, лидер на центристката партия "Синьо и бяло", води пред партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, но настоящият министър-председател е в по-добра позиция да формира следващото правителство.