Президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува остро вчерашното признаване от страна на САЩ на суверенитета на Израел над Голанските възвишения, изтъквайки, че този ход е в противоречие с международното право и напомня начина, по който колониалните сили са разделяли страните.

"Никой не може да си представи, че човек в Америка идва и дава земя на страна на друга окупационна страна, против международните закони и конвенции", настоя Рохани, цитиран от държавната новинарска агенция ИРНА.

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

"Израел никога не е имал по-добър приятел от вас"

Американският президент Доналд Тръмп преобърна продължила повече от 5 десетилетия политика на САЩ вчера, подписвайки прокламация за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения, които са стратегическо плато, което еврейската държава завзе от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г.

"Във времена, когато доминираше колониализмът, някои колониални сили вършеха тези неща, давайки част от една страна на друга, но това е безпрецедентно през настоящия 21 век", изтъкна Рохани по време на заседание в Техеран с министри и други високопоставени официални лица за обсъждане на наводненията в някои райони на страната, при които загинаха най-малко 17 души.

Саудитска Арабия скастри САЩ за Голанските възвишения

Саудитска Арабия скастри САЩ за Голанските възвишения

"Опитите да се наложи свършен факт не променя фактите"

Неговото осъждане на действията на Тръмп последва критични изявления от Саудитска Арабия и Бахрейн, които заявиха, че това ще застраши регионалната стабилност. Русия, Сирия, Ливан и Турция също осъдиха прокламацията на Тръмп.

Иран е основен съюзник на Сирия и оказва военна помощ на режима на президента Башар Асад в Дамаск за потушаването на кървавата гражданска война, която раздира страната от повече от осем години.

Нито един от съюзниците на Тръмп не последва обрата в политиката на САЩ. Израелският премиер благодари на Тръмп за "историческото" признаване на Голанските възвишения и за "невероятната подкрепа" на неговата администрация за Израел.

Русия предупреди за последствия от решението на Тръмп за Голанските възвишения

Русия предупреди за последствия от решението на Тръмп за Голанските възвишения

"Много съжаляваме"