Последните социологически проучвания преди предсрочните парламентарни избори в Израел показват, че Бени Ганц, лидер на центристката партия "Синьо и бяло", води пред партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, информират АФП и "Таймс ъв Израел".

Но според изследванията настоящият министър-председател е в по-добра позиция да формира следващото правителство.

Бени Ганц: Израел е под заплаха, Нетаняху се превръща в Ердоган

Бени Ганц: Израел е под заплаха, Нетаняху се превръща в Ердоган

След 13 г. на власт ние сме пред опасността Биби да се превърне в Ердоган

Съгласно израелските закони петък е последният ден, в който могат да се публикуват социологически проучвания преди изборите във вторник.

Местното издание "Израел хайом" публикува прогнози, според които центристката партия на Ганц ще спечели 32 места в 120-местния Кнесет. "Ликуд" се очаква да вземе с пет места по-малко (27). Но изследването показва още, че десният блок, воден от "Ликуд", ще победи лявоцентристкия с голяма разлика.

Десните партии общо ще спечелят 64 места. В допълнение към 27-те места на "Ликуд", ултраортодоксалната "Яхадут ха Тора" ("Обединен юдаизъм на Тората") ще вземе 8 места, следвана от дясноцетристката "Кулану", Съюз на десните партии, крайнодясната "Зехут" и "Ново дясно", които ще спечелят по шест места. Ултраортодоксалната партия "Шас" ще получи пет места, докато "Нашият дом Израел" и "Гешер" няма да преминат прага от 3,25%.

Лявоцентристкият лагер се очаква да вземе общо 56 места. "Синьо и бяло" вероятно няма да може да сформира управляваща коалиция без подкрепата на десни партии.

52% от респондентите смятат, че Нетаняху ще бъде следващият премиер, докато 27% са на мнение, че ще бъде Ганц. Проучването е проведено от Maagar Mohot на 4 април и в него са участвали 1 002 души.

Изследване на Smith Research за "Джерусалим пост" показва, че партията на Ганц ще спечели 28 места, а на Нетаняху - 27 места. Дясноцентристкият блок ще събере 68 места в сравнение с 52 за лявоцентристите.

Социологическо проучване на телевизия Kan дава 64 места за десните и 56 за левите.

И други проучвания сочат, че "Синьо и бяло" на Ганц ще спечели изборите, но е малка вероятността да успее да състави коалиция.