Джаред Къшнър, съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп, коментира пред Sky News Arabia, че мирният план на администрацията ще отговори на всички основни въпроси в израелско-палестинския конфликт, включително и за границата, пише вестник "Аарец".

Тръмп и Нетаняху създават палестинска държава след вота в Израел?

Тръмп и Нетаняху създават палестинска държава след вота в Израел?

Това съобщи министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет

Къшнър, който също е зет на американския лидер отбеляза, че Белият дом би искал да види обединено палестинско правителство, а не както е сегашната ситуация - правителство в Газа и правителство на Западния бряг.

"Искаме да видим палестинците под едно управление, което ще им позволи да живеят достойно", отбеляза американският съветник и добави, че "ние се опитваме да излезем с реалистични решения, които отговарят на 2019 г.".

Един от основните принципи на плана, според него, е свобода, свобода на възможности и вероизповедание. Той добави, че целта е да се премахнат границите каквито са днес, за да се "гарантира свободното движение на хора и стоки".

Белият дом е завършил израелско-палестинския мирен план

Белият дом е завършил израелско-палестинския мирен план

Документът е между 175 и 200 страници

Според него икономическата част от плана ще помогне не само на израелците и палестинците, но и на целия регион, включително на Йордания, Египет и Ливан. Къшнър каза още, че се подчертават икономическите и политическите аспекти, ще подобри възможностите, особено за палестинската икономика, която е блокирана заради липса на мирно споразумение.

Къшнър също атакува Иран и обяви, че Ислямската република е най-големият източник на нестабилност в региона. По думите му Техеран подкрепя регионалния тероризъм с цел дестабилизиране на региона.

Новата палестинска държава включва Ивицата Газа и част от Западния бряг?

Новата палестинска държава включва Ивицата Газа и част от Западния бряг?

Базираният в Лондон арабскоезичен вестник Al-Hayat цитира