Израелският премиер Бенямин Нетаняху и президентът на САЩ Доналд Тръмп са готови да започнат работа за създаване на палестинска държава веднага след изборите в Израел на 9 април.

Това съобщи министърът на образованието на Израел Нафтали Бенет в началото на редовното заседание на кабинета, цитиран от "Аарец".

Белият дом е завършил израелско-палестинския мирен план

Белият дом е завършил израелско-палестинския мирен план

Документът е между 175 и 200 страници

Бенет, който е съпредседател на новата партия "Новото дясно" поясни, че Тръмп и Нетаняху са постигнали съгласие да представят план за "създаване на Палестина на 90% от територията, включително и разделение на Йерусалим", което ще стане един или два дни след изборите, "за да не прави нещата по-трудни за Нетаняху".

Според Бенет новият съюз между Бени Ганц, Яир Лапид и Кахол Лаван ще влезе в Кнесета като "национално правителство на мира" и "единственият начин да се спре това е със силно, истинско дясно крило".

Нетаняху бързо отговори.

Новата палестинска държава включва Ивицата Газа и част от Западния бряг?

Новата палестинска държава включва Ивицата Газа и част от Западния бряг?

Базираният в Лондон арабскоезичен вестник Al-Hayat цитира

"Естествено, той е под напрежение и е малко объркан. Очевидно е, че малките партии правят всички тези странни неща по време на изборите, включително казват неща, които са неоснователни", отбеляза премиерът, като има предвид Бенет.

Вашингтон обяви, че мирният план на Тръмп няма да бъде публикуван през следващите месеци.