Индия разкри най-голямата статуя в света на фона на протести, пише "Гардиън".

Местни организации се оплакват за похарчените средства за изграждането на 182-метрова статуя на национален герой в борбата за независимост на Индия. Статуята е открита на пищна церемония с фойерверки и прелитащи изтребители и хеликоптери.

Със 182-метровата статуя на Сардар Валабхаи Пател, наричана "статуята на единството", се почитат усилията му в борбата за независимост и обединение на Индия в независима държава. Тя беше открита от премиера Нарендра Моди.

Множество хора и повече от 5 000 полицаи бяха на откриването на статуята в западния щат Гуджарат.

Но местни жители излязоха на протести, тъй като не са компенсирани за изгубената земя, върху която е издигната статуята.

Снимка 386747

Източник: ЕПА

Моди заяви, че паметникът, който е два пъти по-голям от Статуята на свободата в Ню Йорк, е "отговор на всички тези, които поставят под съмнение съществуването на Индия".

"Височината на статуята е да напомня на младите, че бъдещето на държавата ще бъде толкова голямо, колкото нея", изтъкна Нарендра Моди и добави, че статуята също е символ "на нашите инженерни и технически умения".

Снимка 386745

Източник: ЕПА

Покритата с бронз статуя на Пател, която също включва мемориална градина и музей, струва 314 милиона британски лири. Строителството й продължи четири години. Изграден е лифт, който ще може да обслужва до 15 000 туристи ежедневно за разглеждане на галерия на 152-метра височина.

Полицията отрече твърдения на местни организации, че са задържани 12 души, за да им се попречи да организират протести до статуята. Правителството на Гуджарат съобщи, че 185 фамилии са преместени и са получили компенсация, включително 1 200 акра (475 хектара) нова земя.

Снимка 386744

Източник: ЕПА

Следващата най-висока статуя в света е тази на Буда (Spring Temple Buddha) в Китай, която е с височина 128-метра.

След две години ще бъде открита 212-метрова статуя на Шиваджи Бхосале или Чхатрапати Шиваджи Махарадж, който основава Маратхската империя през XVII век.