Нов рекорд на случаите на коронавирус и починалите в Индия. Държавата продължава с опитите да овладее коронавирус вълната, информира ДПА.

Властите регистрираха около 295 000 нови случая и 2020 починали за последните 24 часа, сочат данните на Министерството на здравеопазването. И двата показателя са на рекордни нива от началото на пандемията.

В Индия се бият за болнични легла и кислород след рекордни над 1700 починали

В Индия се бият за болнични легла и кислород след рекордни над 1700 починали

Министерството на здравеопазването съобщи, че 1761 души са починали

В същото време се съобщава, че крематориумите са залети. Експерти предупреждават, че реалният брой на заразените и починалите е далеч по-голям от официалната статистика.

Специалисти подчертават, че здравната система е пред колапс, като се съобщава за недостиг на легла и кислород. Много хора се опитват да намерят болница със свободни легла и дори с основни лекарства.

Премиерът Нарендра Моди заяви във вторник вечерта, че като последна мярка може да бъде наложена национална блокада вместо ограничителни мерки на локално ниво.

Ню Делхи наложи блокада за 6 дни след рекорден скок на заразените в Индия

Ню Делхи наложи блокада за 6 дни след рекорден скок на заразените в Индия

Здравната система е на ръба на колапс

Миналата година националната блокада доведе до голямо объркване. Властите избързаха с блокадата, което доведе до затваряне на голяма част от икономиката, принуждавайки много хора да отпътуват за родните си села, което вероятно е ускорило разпространението на вируса.

Ню Делхи влезе в блокада от тази седмица, което отново принуди много работници да напуснат града.

През последните седмици е регистриран рязък скок на случаите, вероятно защото някои хора пренебрегнаха основните препоръки за спазване на социална дистанция и носене на маска. Също се проведоха няколко масови религиозни събития, които може да са оказали влияние върху разпространението.

На всичко отгоре в Индия се появи мутация на вируса, която се разпространява по-бързо.

Повече от 15,6 милиона са заразените в Индия, най-тежко засегнатата страна след САЩ. Починалите са повече от 182 000.