Индия, страната, която е най-силно засегната в Азия от пандемията на коронавирус, отчете в петък рекорден дневен скок на инфекциите, като общият му брой е над два милиона, съобщава "Ройтерс".

Със зараза, разпространяващи се в по-малките градове и селските райони, експертите твърдят, че епидемията в Индия вероятно е няколко месеца от достигане на своя пик, което ще напрегне допълнително вече натоварената здравна система.

Индия отчете дневен рекорд от над 55 000 заразени с COVID-19

Индия отчете дневен рекорд от над 55 000 заразени с COVID-19

Увеличават и тестовете до 1 милион

"Страна с големина и разнообразието на Индия има множество епидемии в различни фази", коментира Раджиб Дасгупта, ръководител на Центъра за социална медицина и здраве на общността в университета "Джавахарлал Неру" в Ню Делхи.

Министерството на здравеопазването заяви в петък, че има 62 568 нови инфекции от общо 2,03 милиона.

Индия публикува средно около 50 000 нови случая на ден от средата на юни, но експертите твърдят, че степента на тестване от 16 035 на милион души е твърде ниска.

СЗО без оптимизъм за скорошен край на пандемията

СЗО без оптимизъм за скорошен край на пандемията

Надяват се на успешна ваксина

Все пак правителството се успокоява от сравнително ниската смъртност, около 2%, с 41,585 смъртни случая досега.

Премиерът Нарендра Моди наложи строга блокада на 25 март по време на началните етапи на огнището, което доведе до масово придвижване на работници от градовете обратно към селата.

Няколко щата, включително Бихар на изток, откъдето се завърнаха много мигриращи работници, станаха свидетели на скок в случаите през последните седмици, след като блокирането бе облекчено за да се спаси икономиката.

Африка с милион случаи на COVID-19

Африка с милион случаи на COVID-19

Смъртните случаи на континента от COVID-19 са 21 617