Индия ще проведе първата космическа мисия с хора до 2022 г., а от септември ще има нов схема за здравно осигуряване.

Това заяви премиерът на Индия Нарендра Моди в своята последна реч на Деня на независимостта преди парламентарните избори през следващата година, информира "Ройтерс".

26 души са загинали от наводнения и свлачища в Индия

26 души са загинали от наводнения и свлачища в Индия

Най-малко 24 язовира са отворени заради превишен капацитет на водата

Снимка 373359

Източник: ЕПА

Моди, силен оратор, който ще търси преизбиране в най-голямата демокрация в света в началото на 2019 г., използва речта, за да изброи постиженията на правителството на фона на безпокойството заради липсата на работа и растящото насилие срещу мюсюлманското малцинство.

4 млн. души в Индия пред риск да изгубят гражданството си

4 млн. души в Индия пред риск да изгубят гражданството си

Националната регистрация е започнала през 2015 г.

Националистическият лидер обяви план за извеждане на "индийския трикольор в Космоса" в мисия с хора, което ще направи Индия четвъртата нация в света след САЩ, Русия и Китай.

Снимка 373360

Източник: ЕПА

В Индия наредиха на полицаите да отслабнат или ще бъдат отстранени от работа

В Индия наредиха на полицаите да отслабнат или ще бъдат отстранени от работа

Повече от 100 полицаи през последните 18 месеца са починали вследствие на заболявания

"Индия е горда с учените си, които жънат отлични постижения с изследванията си и са на челна позиция в иновациите", каза Моди в Делхи пред десетки хиляди хора.

"През 2022 г., или ако е възможно по-рано, Индия ще развее трикольора в Космоса", обяви той.

Месеци след избирането на Моди през 2014 г., Индия стана първата азиатска страна, която изпрати кораб на Марс за 74 милиона долара или по-малко от бюджета за холивудския филм Gravity.

Моди отбеляза още, че правителството ще стартира от 25 септември схема за здравно осигуряване, наречена "Модикеър", която дава на около 500 милиона бедни индийци годишно здравно осигуряване от 500 000 рупии (7 200 долара) за лечение на тежки заболявания.

В 80-минутната си реч Моди съобщи още, че от 2014 г. е ускорено строителството на магистрали, електрифицирането на села и изграждането на тоалетни.