Настъпила е конфронтация между индийски и китайски войници по спорна граница в западните Хималаи, съобщиха индийски официални лица, цитирани от БиБиСи.

Информационната агенция PTI съобщава, че войниците хвърляли камъни, причинявайки си леки наранявания. Китайските войски се опитват да влязат на индийска територия близо до езерото Пангонг.

Пекин твърди, че войниците им са на китайската територия. Двете страни също са блокирани в района на Доклам, който граничи с Китай, Индия и Бутан.

Армейски представители коментират, че в последната конфронтация войниците е трябвало да образуват човешка верига, за да предотвратят навлизането на китайски сили в територии, за които Китай твърди, че са техни.

Индия засили оперативната готовност на армията си на границата с Китай

Индия засили оперативната готовност на армията си на границата с Китай

Китай също така недоволства от разширяващите се военни връзки на Индия със САЩ и Япония

Индийски представител заявява пред Би Би Си, че не може да потвърди, нито да отрече съобщенията в медиите, но коментира, че "подобни инциденти се случват", добавяйки, че "това не е първият път, когато се случва нещо подобно."

Китайското външно министерство заявява в официално изявление, че "индийската страна трябва незабавно и безусловно да изтегли целия персонал и оборудване от китайската земя", като същевременно повтаря, че войските им са били в китайска територия, когато се е случила конфронтацията.

Официалното изявление на външното министерство на Индия заяви, че "в граничните райони между Индия и Китай няма граница с действащ контрол (LAC)".

Добавят, че различията във възприемането на границите са причинили ситуации, които биха могли да бъдат избегнати, ако има консенсус за границата.