Индийските военни са увеличили оперативната готовност по протежение на източната индийска граница с Китай, твърдят източници, тъй като нито една от страните не показва признаци за отстъпление от отдалечен хималайски регион в близост до спорната граница, съобщава Ройтерс.

Индийски и китайски войски са въвлечени в седемседмична конфронтация на платото Доклам, искано както от Китай, така и от малкия съюзник на Индия, Бутан.

Източниците, заявяват, че не са очаквали напрежението, включващо около 300 войници от всяка страна, разположени на няколко стотин метра едни от други, да се превърне в конфликт между две съседни ядрени сили, които проведоха кратка, но кървава война през 1962 година.

Нивото на военна тревога е вдигнато като предпазна мярка, съобщават пред Ройтерс два източника от Ню Делхи и от източната провинция Сиким.

Кризата започва през юни, когато е установено, че китайски строителен екип се опитва да разшири пътя в региона Доклам, който както Китай, така и Бутан претендират за свой.

Индия, която има специални връзки с Бутан, изпрати войски, за да спре строителството и предизвика гняв в Пекин, който заяви, че Ню Делхи няма право да се намесва и поиска незабавно оттегляне на войските.

Администрацията на премиера Нарендра Моди обаче заяви, че китайската активност в района близо до границите на Индия, е заплаха за сигурността на своя североизточния им регион.

"Армията е в състояние, което се нарича "без война, без мир ", - коментира един от източниците пред Ройтерс. Съгласно заповедта, издадена за всички войници в източното командване преди седмица, войниците трябва да заемат позиции, които са предназначени за тях в случай на война.

Всяка година индийските войски, разположени на границата, извършват такава "оперативна готовност", но обикновено през септември и октомври. 

Китай нееднократно е предупредил за ескалация, ако Индия не върне войските си. Китайският "Глобъл Таймс", коментира тази седмица, че ако Моди продължи настоящия курс на границата, Пекин ще трябва да предприеме "контрамерки".

 

Китай също така недоволства от разширяващите се военни връзки на Индия със САЩ и Япония.