Инфлацията в Германия се понижи за втори пореден месец през декември и с повече от очакваното, което засили надеждите, че най-лошото от кризата с разходите за живот може скоро да приключи, пише "Политико".

Потребителските цени в Германия са се повишили с 9,6%, забавяйки се от 11,3% през ноември, показват предварителните данни, публикувани от германската статистическа служба във вторник. Като цяло анализаторите очакваха по-умерен спад.

Измерена в национални условия и нехармонизирани условия за сравнение с други държави-членки на еврозоната, германската инфлация се понижи до 8,6 процента от 10 процента през ноември.

През цялата година инфлацията се оценява на 8,7% над средната за предходната година, отбелязвайки най-рязкото увеличение в историята.

Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел очакваше значителен спад в общата инфлация, тъй като държавните субсидии за ограничаване на цените на газа влизат в сила. Въпреки това институцията предупреди, че инфлацията вероятно ще остане над три пъти над целта за ценова стабилност от 2 процента на Европейската централна банка през 2023 г., преди да спадне по-значително през 2024 г.

"Спадът на инфлацията в края на годината се дължи главно на три фактора", каза икономистът от ZEW Фридрих Хайнеман, цитирайки държавните субсидии, по-ниските цени на петрола и поскъпването на еврото, което направи вноса в еврозоната по-евтин. Той обаче също така предупреди, че връщането към ценова стабилност през тази година остава непостижимо.

Прогнозите за инфлацията в еврозоната ще бъдат публикувани в петък, като проучване на "Ройтерс" сред анализатори сочи спад до 9,7 процента от 10,1 процента през ноември.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче предупреди, че цените може отново да скочат нагоре през януари и февруари. Това е времето, когато предишните скокове в цените на енергията се очаква да достигнат нивото на дребно, преди да паднат по-трайно.

Протести в Германия заради разширяване на въглищна мина, което ще "изяде" цяло село

Протести в Германия заради разширяване на въглищна мина, което ще "изяде" цяло село

Добивът на въглища в района се удължава поне до 2030 година