Сблъсъци избухнаха в понеделник в района на село в Западна Германия, което трябва да бъде разрушено, за да позволи разширяването на въглищна мина, план, който предизвиква съпротива от климатични активисти, предава Associated Press.

Протестиращите са хвърляли фойерверки, бутилки и камъни по полицията край село Луцерат, преди ситуацията да се успокои и полицаите да се оттеглят, съобщи германската информационна агенция dpa.

Преди това протестиращи бяха издигнали горяща барикада, а един залепи ръката си за пътя, водещ към селото.

Селото трябва да бъде разрушено, за да се разшири лигнитната мина "Гарцвайлер", въпреки протестите на еколозите, които се опасяват, че в атмосферата ще бъдат изпуснати още милиони тонове въглероден диоксид, който затопля атмосферата.

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Коментарите й раздразниха Зелените в Германия: Как можа, Грета!

Активистите са се заселили в къщи, изоставени от бившите жители на селото.

Администрацията на окръг Хайнсберг е издала заповед, която забранява на хората да влизат в Люцерат и, ако откажат да напуснат, разрешава на полицията да прочисти селото от 10 януари нататък. Длъжностни лица призоваха за ненасилствено прекратяване на окупацията на активистите.

През октомври федералното и регионалните правителства, като и в двете участва Зелената партия, и енергийната компания RWE се споразумяха да отложат спирането на добиването на въглища в региона с осем години до 2030 г.

Но на фона на опасенията за енергийната сигурност на Германия след нахлуването на Русия в Украйна, споразумението също така предвижда животът на два блока на електроцентралите, които трябваше да бъдат изключени по-рано, да бъде удължен поне до 2024 г. и село Люцерат да бъде разрушено, за да се даде възможност за по-нататъшен добив.

Ekoактивисти повредиха коледната елха в Берлин

Ekoактивисти повредиха коледната елха в Берлин

Те отрязаха два метра от нея