Годишната инфлация в Турция скочи до нов 20-годишен връх от 61,14% през март, съобщава Агенция Ройтерс. Това показват данните на 4 април. За това допринесоха нарастващите цени на енергията и суровините, предизвикани от конфликта между Русия и Украйна, който усложни въздействието на срива на лирата в края на миналата година.

Инфлацията се покачва от миналата есен, тъй като лирата отслабна, след като през септември централната банка стартира цикъл на облекчаване с 500 базисни пункта, което дълго беше търсено от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Месечно потребителските цени са се повишили с 5,46%, съобщи Турският статистически институт. Годишно инфлацията на потребителските цени се предвиждаше да бъде 61,5%.

Индексът на цените на производителя се покачи с 9,19% на месечна база през март при годишен ръст от 114,97%. Месечният ръст през март се дължи на транспорта, който включва цените на бензина и образователните групи, които нарастват съответно с 13.29% и 6.55%.

Годишно групата транспорт води нарастването с 99,12%, следвана от цените на храните и безалкохолните напитки със 70,33% и цените на мебелите с 69,26%.

Ердоган намали ДДС върху основни хранителни продукти от 8% на 1%

Ердоган намали ДДС върху основни хранителни продукти от 8% на 1%

Инфлацията достигна 48,69 процента през януари