Американският технологичен гигант "Интел Корпорейшън" (Intel Corporation) призова правителството на САЩ да създаде национална стратегия за изкуствен интелект, за да засили позициите на страната на световните пазари, информира Axios.

В нов документ компанията иска от правителството да изготви нова стратегия, която ще позволи на американските компании да останат на върха при производството на полупроводници.

От компанията поясняват, че е време САЩ да инвестират в изкуствен интелект и да разширят национална стратегия, която да включва конкретни мерки за подкрепа и насърчаване развитието и използването на изкуствен интелект. От "Интел" смятат, че всеобхватна национална стратегия ще помогне за финансиране на изследвания и развитие, очертаване на ясни цели и механизми за контрол, ще помогне за установяване и премахване на пречки, ще насърчи приемането на изкуствения интелект в обществения и частен сектор и създаване на програма за смекчаване на отрицателните последствия.

През миналия месец президентът Доналд Тръмп се подписа под указ, който най-общо очертава целите за развитие на изкуствен интелект, но няма подробности за отделяните средства. Прогнозира се, че Китай ще настигнe САЩ през следващите 2-5 г. в производството на чипове.