Интерпол задържа при операция близо 200 души за трафик на хора. Това съобщиха от международната организация.  Също така, в рамките на същата операция са били спасени близо 500 жертви на трафик, сред които и деца. Идентифицирали около 760 незаконни мигранти.

Операция Weka, която на суахили означава "Стоп", е била проведена между 28 март и  2 април. Властите от 24 държави, на които са оперирали престъпниците, са извършили разследвания и са обменяли разузнавателни данни, за да разбият престъпни мрежи зад ключови маршрути.

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Изпълнява споразумението си с ЕС и провежда акции в 12 провинции

От общо 195 ареста - 88 са за трафик на хора. Останалите арести са по други обвинения като измами с документи, кражби, свързани с наркотици престъпления и екологични престъпления.

Тази съвместна операция е била подкрепена от редица партньори, като Международната организация по миграция играе водеща роля в помощта за жертвите. Службата на ООН по наркотиците и престъпността също предостави съдебна подкрепа, а разузнавателните данни бяха генерирани от AIRCOP, Европол и Инициативата за трафика на хора и контрабандата на мигранти от Африканския рог.

Мароко е изиграл важна роля в операцията, като домакин на звеното за оперативна координация и извършени 49 ареста, почти изключително свързани с трафик на мигранти. Испанските власти са действали по разузнавателни данни от Мароко, като са арестували две ключови лица, известни с това, че улесняват транспортирането на незаконни мигранти от африканския континент с помощта на надуваеми лодки и камиони.

309 деца и възрастни са  жертви на трафик на хора за 2018 г.

309 деца и възрастни са жертви на трафик на хора за 2018 г.

От тях 155 са за сексуална експлоатация