309 деца и възрастни са станали жертви на трафик на хора през 2018 г., съобщи БНТ.

Данните са от обучение в Пловдив, което се провежда в рамките на проекта на SOS Детски селища "Светулка - освети мрака".

Обучението е насочено към приемни родители, социални работници, психолози и специалисти, работещи с деца. Целта е да знаят как да предпазят децата от трафика на хора.

За 2018 г. пострадалите в България с цел сексуална експлоатация са 155 деца и възрастни. Броят им реално е повече, твърдят експертите.

Според програмния директор на SOS Детски селища 1960 Димитрина Петрова вероятно съотношението между реалните случаи и регистрираните в официалната статистика е 1 към 10.

Един от най-често разпространените методи при набирането на жертви на трафик е схемата "Lover boy". Специалистите го определят като добре организиран бизнес.

"Има един привлекателен младеж, който носи скъпи дрехи. Облича се добре. Правят общи планове. Той обещава да я заведе в чужбина, за да имат по-добър живот. И в последствие тя е хваната в неговата примка и той я кара да приспи първоначално с негов приятел... По този начин, приспивайки с негов приятел тя влиза в схемата. Накрая излизат в чужбина и той я продава някъде", обясни Доника Ангелова от Сдружение "Рефлективно учене - България".

Все повече момичета попадат под тази заплаха, алармират социалните работници. 

Разбиха организирана престъпна група за трафик на хора чрез фиктивни бракове

Разбиха организирана престъпна група за трафик на хора чрез фиктивни бракове

Задържани са трима българи и един индиец

"Понякога процесът е необратим. Имаме смърт на личността и физически живот. Жертвите мразят тялото си и отхвърлят партньор в живота", заяви Дора Дончева, която е социален работник от областен екип по Приемна грижа.

Все повече деца стават жертва на трафик чрез интернет. На около 9-годишна възраст детето вече изпреварва родителите си по начинът, по който то може да борави с интернет, смята Димитрина Петрова. 

Разбиха група за трафик на хора, действала в Германия и Франция

Разбиха група за трафик на хора, действала в Германия и Франция

Пращали българки да проституират в Страсбург

За да се предотвратят случаите на детска сексуална експлоатация, от "SOS Детски селища" са разработили онлайн приложение, адресирано до учениците.