ООН Посланикът на Ирак в ООН предаде на Съвета за сигурност (СС) писмо, в което иракското правителство заявява безусловното приемане на резолюция 1441 на СС.

Това е положителен отговор, потвърди и сирийският посланик Файсал Мекдад след разговор с иракския си колега в ООН Мохамед Ал-Дури, цитиран от newsru.

В писмото, цитирано от посланик Ал-Дури се казва, че Ирак не поставя никакви условия и не задава въпроси. И още - ние очакваме идването на оръжейните инспектори, както е планирано и се надяваме да видим, как те идпълняват задълженията си съгласно международните закони.

С. ХюсеинТова е част от политиката ни - да защитаваме страната си, нацията и региона от война, коята стана напълно реална, заявява посланика на Ирак в ООН.

Писмото е подписано от външният винистър на Ирак Наджи Сабри. Багдад подчертава, че отговорът е даден два дни преди крайния срок – 15 ноември, петък.

В следствие на тази новина, цените на петрола тип брент паднаха под 23 долара за барел – най-ниското им ниво от 8 месеца насам. А цената на златото мина под $ 322 за трой унция.