Иракски самолети извършиха въздушни удари срещу позиции на ДАЕШ (Ислямска държава) в Сирия, съобщава АФП.

"Иракските самолети F-16 извършиха нападения срещу централата на лидерите на терористичната групировка ISIS и депо за експлозиви, окупирано от терористи в района на Хайнин в Сирия", съобщава иракското командване. И двата обекта са напълно унищожени.

Няколко удари са извършени от Ирак или от международната коалиция от четвъртък срещу Хайнин, последната зона, окупирана от ДАЕШ в Сирия.

Най-малко 65 висши ръководители на терористичната организация се намират в Хайнин, коментира Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания сирийската обсерватория за наблюдение на човешките права.

Градът е в провинция Деир Еззор в източната част на Сирия, на около 50 километра от иракската граница. Той е обграден от края на 2017 г. от сирийските демократични сили, коментира Абдел Рахман. Няколко стотин затворници все още са държани от терористите там, допълва той.

От април военновъздушните сили на Ирак са извършили няколко въздушни удара по сирийската територия окупирана от ДАЕШ. Смята се, че иракските въздушни удари са координирани със сирийските власти и руските военни, които имат разположени силите и самолети и в Сирия, както и с ръководената от САЩ коалиция, която провежда въздушна кампания срещу ДАЕШ от 2014 г.

Ирак удари ДАЕШ в Сирия

Ирак удари ДАЕШ в Сирия

Разрушил сграда, използвана като команден и логистичен център от терористите