Иракските военновъздушни сили са извършили удар по позиция на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") на територията на Сирия. Това съобщи иракската държавна телевизия, цитирайки изявление на военните.

Ударът, разпореден от премиера Хайдер ал Абади, е разрушил сграда, използвана като команден и логистичен център от терористите.

Иракските военновъздушни сили вече извършиха няколко въздушни удара срещу ДАЕШ в Сирия от миналата година насам с одобрението на сирийското правителство на президента Башар ал Асад, както и от оглавяваната от САЩ коалиция, сражаваща се с терористите на територията на Сирия.

През миналия месец Абади заяви, че "ще предприеме всички необходими мерки, ако те застрашават сигурността на Ирак", имайки предвид ДАЕШ, които преди три години владееха една трета от територията на Ирак.

Иракският премиер обяви окончателна победа над терористите през декември, но те все още представляват заплаха от джобове по границата със Сирия и продължават да извършват засади, атентати и бомбени нападения в Ирак.

Ирак има добри отношения с Иран и Русия, основните крепители на Асад в 7-годишния конфликт, като същевременно се радва на силна подкрепа от коалицията, оглавявана от САЩ.