Силите за сигурност в Ирак извършиха нападение над щаб, принадлежащ на мощна подкрепяна от Иран милиция в Южен Багдад късно в четвъртък и задържаха повече от дузина членове на групата, заявиха правителствени служители и паравоенни източници, съобщава "Ройтерс".

Набегът е най-сериозното действие от години на иракските сили срещу голяма подкрепена от Иран милиция и е срещу фракцията Катаиб Хизбула, която американските служители обвиниха, че е стреляла с ракети по бази, в които се разполагат американски войски и други съоръжения в Ирак.

След това иракските правителствени служители и паравоенни източници дадоха противоречиви версии. Паравоенните източници и един правителствен служител заявиха, че задържаните са прехвърлени малко след това в клона за сигурност на иракската паравоенна групировка, Народната мобилизационна сила (ПМФ).

Втори държавен служител отрече всякакъв такъв трансфер и заяви, че милициите все още са в ареста на други служби за сигурност. Източниците посочват различен брой за задържаните. Служител на премиера коментира, че са 19. Правителствен служител заяви, че са 23.

Набегът беше първият знак, че правителството на новият министър-председател на Ирак Мустафа ал-Кадими възнамерява да изпълни обещанията да предприеме твърди действия срещу милиции, които са насочени към американските инсталации.

Ракетна атака срещу база в Ирак, няма пострадали

Ракетна атака срещу база в Ирак, няма пострадали

На фона на изтеглянето на американските военни

Един правителствен служител коментира пред "Ройтерс", че трима командири на Катаиб Хизбула са задържани по време на нападението, извършено от елитната служба за борба с тероризма в Ирак. Един от тези командири е иранец, каза той.

Втори служител на ПМФ заяви, че не са задържани командири на Катаиб Хизбула.

Говорител на коалицията, ръководена от САЩ в Ирак и иракските паравоенни източници, отрече някой от задържаните да е предаден на американските военни, след като правителствен служител заяви, че са трима.

Напрежението между Вашингтон и Техеран, особено на иракска земя, се повиши поне от една година.

Това едва не прерасна в регионален конфликт през януари, след като Съединените щати убиха иранския военен ръководител Касем Солеймани и иракския военен Абу Махди ал Мухандис при удар с дрон на летището в Багдад.

И Техеран, и Вашингтон подкрепиха Кадими да стане министър-председател през май.

САЩ намаляват войниците си в Ирак

САЩ намаляват войниците си в Ирак

През следващите месеци САЩ ще продължат да намаляват силите си в Ирак