Багдад и Вашингтон потвърдиха ангажимента си за намаляване на американските войници в Ирак, се казва в съобщение на двете държави, след като официални представители обсъдиха бъдещите отношения между двете държави, информира "Ройтерс".

САЩ и Ирак обсъждат бъдещето на американския военен контингент

САЩ и Ирак обсъждат бъдещето на американския военен контингент

Нови перспективи

"През следващите месеци САЩ ще продължат да намаляват силите си в Ирак и да обсъждат с правителството на Ирак положението на останалите сили", пише в съобщението и се подчертава, че Вашингтон не иска постоянни бази или постоянно военно присъствие в Ирак.

От 2014 г. основната мисия на американските войници в арабската държава е разгром на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Представители на водената от САЩ коалиция казват, че иракските сили сега вече сами могат да се справят с джихадистите.

Ирак: Няма място за ДАЕШ тук

Ирак: Няма място за ДАЕШ тук

Според Багдад, групировката е почти разгромена

Очаква се в Ирак да останат военни инструктори от западни държави, но не е ясно колко от тях. САЩ имат около 5000 войници в страната и коалицията поддържа 2500 войници.

По-рано иракската обществена медия цитира премиера Мустафа ал Кадими, който е заявил, че ще има пълно изтегляне на войниците. По-късно информацията беше премахната.