Председателят на иракския парламент Мохамед ал Халбуси призова да се проведе заседание в понеделник, за да бъде определена датата за вота на доверие на кабинета на кандидата за министър-председател Мохамед Алауи.

Той и двамата му заместници ще се срещнат, за да вземат решение по искането на Алауи за извънредната сесия.

Първият заместник на Халбуси Хасан ал Кааби заяви в по-ранно изявление, че депутатите ще се срещнат, за да гласуват в сряда, което е около една седмица преди изтичането на конституционния срок за гласуване за предложения от кабинета на Алави.

Ирак е с нов премиер

Ирак е с нов премиер

Президентът назначи Мохамед Тауфик Алауи...

Кюрдските и сунитските арабски политици изразиха възражения срещу очевидното отклонение на премиера от страна на техните лидери.

Халбуси каза, че няма да свика заседание, ако Алауи не представи програмата на кабинета си и имената на своите министри. Все още не е ясно дали той го е направил.

Кюрдите ще бойкотират евентуална сесия, ако не постигнат споразумение с Алауи.

Междувременно старши иракски духовник и победителят в парламентарните избори 2018 г. Муктада ал Садр публично одобри Алауи. Садр в събота призова за "демонстрация на милиони хора" в Багдад, ако парламентът не премине с призива на Алави за сесия в понеделник.

Новоназначеният премиер заяви, че ще подаде оставка, ако политическите сили се опитат да му налагат кандидати за министри.

В Ирак вече четвърти месец продължават антиправителствените протести. През ноември 2019 г. бившият премиер Адел Абдул Махди подаде оставка на фона на протестите, породени от възмущение срещу корупцията и понижаването на жизнения стандарт. Над 500 протестиращи загинаха.