Лидерите на Иран и Афганистан откриха първата железопътна връзка между двете държави. Те изразиха надежда да подобрят търговските връзки в региона, информира АП.

140-километровата железопътна отсечка от Източен Иран до Западен Афганистан ще бъде удължена с още 85 километра до афганистанския град Херат.

Проектът за 75 милиона долара започна през 2007 г., като Иран финансира строителството и от двете страни на границата, тъй като е част от иранската помощ за развитие в Афганистан.

По време на видеоконференция иранският президент Хасан Рохани коментира, че това е "един от историческите дни" в отношенията между двете държави. Той добави, че Иран е успял да построи трасето въпреки санкциите на САЩ.

Афганистанският президент Ашраф Гани нарече железопътната линия "ценен подарък от Иран", който ще помогне за възстановяване на Пътя на коприната. За откриването на линията бяха пуснати товарни влакове.

Иран се надява да се превърне в регионален транспортен център, позволявайки на Афганистан и други азиатски държави да транспортират стоки до иранските пристанища. Ислямската република вече има железопътни връзки с Туркменистан, Турция и Пакистан.