Иран и Саудитска Арабия трябва да предприемат стъпки за намаляване на напрежението между тях. Това заяви иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи, цитиран от Ройтерс.

Рияд прекъсна дипломатически отношения с Техеран, след като по-рано този месец монархията екзекутира шиитски духовник, което доведе до протести и атаки срещу посолството на Саудитска Арабия в иранската столица.

Готови сме да обсъдим всяка инициатива, която може да помогне на региона да стане по-стабилен и разбира се, по-безопасен, така че ние можем да се справим с реалните предизвикателства и реалната заплаха в региона, която идва от тероризъм, екстремизъм и религиозни сблъсъци, които са голяма заплаха за всички нас в региона, обясни Аракчи пред журналисти на авиационна конференция в Техеран.

Той добави, че борбата срещу „екстремистките терористични елементи” е много важна, тъй като представлявала заплаха за целия свят.

Виждаме, че ако не се борим срещу тях в Сирия, например, трябва да се борим с тях в Париж или в други столици...трябва да се бием с тях и няма друг начин освен да се борим с тези терористични елементи в Сирия, в Ирак, в Йемен и други места в региона сега, иначе всички трябва да платим висока цена, поясни иранският дипломат.

В няколко интервюта този месец саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че отношенията с Иран не могат да бъдат възстановени напълно, докато Техеран не промени поведението си и не действа като нормална държава, а не като „революционна”.