Съветът на пазителите в Иран в понеделник определи 18 юни 2021 г. като дата за следващите президентски избори в страната. 

Кандидатите трябва да подадат документи до началото на април. Окончателният списък ще бъде обявен в началото на юни.

Гласуването ще избере наследника на президента Хасан Рохани, който вече изкара два четиригодишни мандати на поста, съобщи Асошиейтед прес.

Според иранското законодателство действащият президент не може да се кандидатира за трети мандат, ако вече е изпълнявал два последователни мандата.

Кандидатите, които са дисквалифицирани от Съвета на пазителите, имат право да обжалват преди изборите.

Рохани е под все по-голям натиск от американските санкции, след като президентът Доналд Тръмп преди две години извади Америка от ядрената сделка за 2015 г. между Иран и световните сили.

Тръмп също наложи строги санкции срещу Иран, като изпрати икономиката му в низходяща спирала. Иран сега се бори и с натиска на администрацията на Тръмп да наложи така наречените "безпроблемни" санкции заради това, което Вашингтон казва, че Иран нарушава ядрената сделка.

Иран проведе парламентарни избори през февруари, при които избирателната активност беше 42,57% - най-ниската след ислямската революция от 1979 г. и белег на широко недоволство и състоянието на икономиката.