Правителството на Иран одобри план за премахване на четири нули от валутата си, както и преименуването ѝ, предават световните агенции, цитирани от Money.bg.

"Кабинетът днес одобри закон, с който се премахват четири нули от валутата, както и смяната на името ѝ на "томан", заяви правителственият говорител Али Рабией пред репортери.

Иранците ни тестват в Ормузкия проток, обяви британски командир

Иранците ни тестват в Ормузкия проток, обяви британски командир

Иранците изглежда се стремят да изпитат решителността ни

Стойността на иранския риал достигна рекордно дъно миналата година, след като САЩ излезе от ядрената сделка и отново наложи санкции на Ислямската република. Преди три години 37 000 рияла купуваха един долар, но през миналата година обменният курс се срина до 180 000. Днес един щатски долар се обменя за 120 000 рияла, а официалният курс е 42 000 за $1.

Това означава, че всеки без банкова карта ще трябва да остави монетите и да носи дебели пачки пари само за да си купи ежедневни продукти.

Техеран към Европа: Или икономическият тероризъм на САЩ, или ядреното споразумение

Техеран към Европа: Или икономическият тероризъм на САЩ, или ядреното споразумение

Това предупреждение отправи иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф пред държавната телевизия

За да опростят трансакциите си, иранците отдавна наричат валутата си томан и премахнаха една нула - уникална система, която обърква чужденците. Томан бе името на валутата и преди 1925 г.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Иран ще се свие с 6 процента тази година.