Шведското външно министерство получи ясен сигнал, че танкерът "Стена Имперо", собственост на Швеция, задържан от Иран в пролива Хормуз на 19 юли, скоро ще бъде освободен. Това съобщи SVT с позоваване на източник, запознат с преговорите.

Те са проведени в Стокхолм във вторник между външния министър Марго Уолстрьом и иранския ѝ колега Джавад Зариф, уточни ТАСС.

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината

"Министерството на външните работи получи много сериозен сигнал. След преговорите изглеждаше, че скоро нещо ще се случи", каза източникът.

Очаква се корабът и екипажът да бъдат освободени в рамките на следващите няколко дни, отбеляза телевизията.

Зариф заяви в сряда, че Техеран е заинтересован да ускори освобождаването на "Стена Имперо". Той подчерта, че корабът е нарушил международните правила за корабоплаване, поради което трябва да се проведе изпитване. Той изрази съчувствие и към екипа на танкера.

Зариф: САЩ се опитват да ни откраднат танкера

Зариф: САЩ се опитват да ни откраднат танкера

Гибралтар вече обяви, че освобождава плавателния съд

Както бе съобщено на 19 юли от агенция IRNA, танкерът "Стена Имперо" под флага на Великобритания беше задържан в пролива Хормуз, след като изключи приемника на системата за автоматично разпознаване и не отговори на предупреждения от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC, елитни части на иранските въоръжени сили). Според IRGC корабът е бил задържан "във връзка с нарушение на международните правила" и е придружен до брега за проверка. По-късно властите в Ислямска република заявиха, че танкерът е замесен в инцидент с ирански риболовен кораб.

Shell отказва да прекарва танкери под британски флаг през Ормуз

Shell отказва да прекарва танкери под британски флаг през Ормуз

British Petroleum също не използва нито един от своите танкери в протока Ормуз

Всички 23 членове на екипажа са в пристанището на Бандар Абас и няма да бъдат освободени до края на разследването.