Иран обяви, че от вчера е намалил ангажиментите си към ядрената сделка, съобщават световни агенции.

Ислямската република е започнала да използва модерни центрофуги, за да увеличи запасите от уран, разкри говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди.

Иран клони към преговори, вярват в САЩ

Иран клони към преговори, вярват в САЩ

Преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е възможно да разговаря с иранския президент Хасан Рохани

Камалванди поясни, че Техеран е започнал да инжектира уранов газ в нови, по-модерни центрофуги и вече може да обогатява уран дори над 20 процента, което е в нарушение на споразумението. Той добави, че през следващите две седмици ще заработят 164 центрофуги IR4, като поясни, че в момента работят 20.

Камалванди коментира още, че решението на Иран за намаляване на ангажиментите към ядрената сделка може да бъде отменено, ако другите страни по договора изпълнят обещанията си. Представителят предупреди, че Техеран има възможностите да увеличи обогатяването на уран "дори и над 20%". По думите му страната е започнала да ограничава изпълнението на ангажиментите си към ядрената сделка от 2015 г. в петък. Той добави, че това е в отговор на решението на САЩ да нарушат сделката.

"До часове" Иран обявява решението си за ядрената сделка

"До часове" Иран обявява решението си за ядрената сделка

След като САЩ наложи поредните санкции

Освен това Иран премахва всички ограничения в изследователската дейност и развитието, което означава, че ядрената индустрия на страната може много лесно да пристъпи към изпълнение на дългосрочните задачи.

Говорителят съобщи още, че разработването на нови центрофуги е в дневния ред на страната, но на този етап не е необходимо производството на такива машини.

Международната агенция за атомна енергия е информирана за новите ядрени стъпки и все още има достъп до нашите ядрени обекти, сподели още той.