"До часове" Иран обявява какви стъпки ще предприеме относно ангажиментите си по ядрената сделка от 2015 г. със световните сили, съобщават световните агенции.

Това стана ясно, след като САЩ наложи санкции на мрежа от фирми, кораби и хора, за които се предполага, че са снабдявали Сирия с петрол за десетки милиони долари с помощта на Ислямският революционен гвардейски корпус на Иран.

Сред заподозрените участници са бивш ирански петролен министър и синът му, посочват от Министерството на финансите на САЩ. Засегнати се оказаха и дъщерни дружества на индийска фирма с интерес към "Адриан Даря" - иранския танкер, който беше освободен от властите в Гибралтар през юли, казва се още в съобщението.

САЩ дават $15 млн. награда за инфо за финансите на Революционната гвардия на Иран

САЩ дават $15 млн. награда за инфо за финансите на Революционната гвардия на Иран

САЩ наложиха нови санкции срещу 10 физически лица, 16 компании и 11 плавателни съда

Министерството на финансите замрази всички чуждестранни активи в Съединените щати на въпросните предприятия и забрани на гражданите и компаниите си да извършват бизнес с тях.

От САЩ посочват, че Хизбула e печелила чрез доставки на ирански петрол и нефтопродукти, най-вече за Сирия, които само през тази пролет са били на стойност над 750 милиона долара.

С действията си срещу тази разпростираща се петролна мрежа Министерството на финансите дава да се разбере, че тези, които закупуват ирански петрол, пряко подкрепят иранските бойци и терористичното въоръжение, заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

Иран оставя "всички врати отворени" за ядрената сделка

Иран оставя "всички врати отворени" за ядрената сделка

Рохани зове Европа да спаси споразумението