Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей заяви в понеделник, че целта на американския план за мир в Близкия изток е да се унищожи палестинската идентичност, предаде АФП.

Той се срещна с делегация на радикалното палестинско движение Хамас в Техеран, водена от Салах Ал-Арури, заместник-ръководител на политическото бюро на групата, считан за терорист от САЩ.

Целта на този опасен заговор е да се унищожи палестинската идентичност и ние не трябва да им го позволяваме, каза Върховният лидер във връзка с така наречената "сделка на века" на администрацията на Тръмп.

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Израел приветства мирния план

"Един от начините да се противопоставим на този заговор е палестинският народ да почувства, че е напреднал", продължава Хаменей. До неотдавна палестинците се биеха с камъни, но днес те са оборудвани с прецизни ракети и това означава напредък", добави той.

Посещението на делегацията на Хамас в Иран през 2017 г. бележи края на разединението между страните, което започна, когато Хамас отказа да подкрепи сирийския президент Башар Ал-Асад, близък съюзник на Иран, в въстанието срещу него. Смята се, че Иран е спрял да доставя оръжия на терористичната група.

Палестинците заклеймиха атаката на Тръмп срещу членката на Конгреса с палестински корени

Палестинците заклеймиха атаката на Тръмп срещу членката на Конгреса с палестински корени

Рашида Тлаиб е възприемана масово като герой от палестинците

Обрат настъпи през лятото на 2017 г., когато лидерът на Хамас Исмаил Хания благодари на Иран за неговата неограничена подкрепа за Бригадите Ал Касам и за приноса за развитието на военните способности на Хамас.