Палестинците заклеймиха атаката на американския президент Доналд Тръмп срещу членката на Конгреса на САЩ Рашида Тлаиб, обвинявайки го в расизъм и изтъквайки, че това още веднъж доказва неговото предубеждение срещу палестинския народ, съобщава "Асошиейтед прес".

Тлаиб, която е от Демократическата партия и е дъщеря на палестински имигранти, беше една от четирите цветнокожи членки на Конгреса, които през уикенда бяха нападнати от Тръмп в профила му в "Туитър".

Тръмп с расистка атака срещу конгресмени: Вървете си по държавите

Тръмп с расистка атака срещу конгресмени: Вървете си по държавите

Американският лидер призова някои конгресмени от Демократическата партия да се връщат в държавите си

Тръмп написа, че жените трябва да се върнат в "съсипаните и изобилстващи от престъпност" места, от които са дошли в САЩ, пренебрегвайки факта, че всички са американски гражданки, а три от тях, включително Тлаиб, са родени в САЩ. Тръмп също така ги обвини, че са казали "ужасни неща" за САЩ и обяви, че "мразят Израел".

Въпреки че Тлаиб никога не е живяла в Западния бряг или Ивицата Газа, тя все още има роднини в Западния бряг и масово е възприемана като герой от местните хора, защото е успяла да достигне до най-високите нива на властта в САЩ.

Басам Тлаиб, чичо на Рашида Тлаиб, който живее в Западния бряг, нарече коментарите на Тръмп "расистко изявление, целящо да атакува Рашида, защото тя има палестински корени".

Тереза Мей разкритикува остро Тръмп за атаката му срещу демократките от Конгреса на САЩ

Тереза Мей разкритикува остро Тръмп за атаката му срещу демократките от Конгреса на САЩ

Въздържа се да го определи за расист

"Това изявление доказва, че Тръмп е против палестинците, против исляма и напълно пристрастен към Израел", добави той.

Ибрахим Милхим, говорител на Палестинската автономна власт, подчерта в изявление, че коментарите на Тръмп са "обида" за институцията на президентството и законите на САЩ.

"Това е обида към Статуята на свободата, най-известния символ на Америка, обида за американските ценности, в които имигранти от цял свят са обединени като една нация, подчинявайки се на един закон", допълни той.

Палестинците прекъснаха отношенията си с Белия дом, след като Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел през декември 2017 г. и впоследствие премести американското посолство в спорния град. Белият дом реагира, като затвори палестинската дипломатическа мисия във Вашингтон и оряза стотици милиони долара помощи за палестинците.