Британският премиер Тереза Мей разкритикува "напълно неприемливия" език на американския президент Доналд Тръмп към четири членки на Конгреса на САЩ от Демократическата партия, като с това Мей оказва натиск върху вероятния си наследник Борис Джонсън също да се изкаже по темата, отбелязват британските медии и припомнят, че думите на Тръмп бяха определени като расистки.

Тереза Мей направи необичайната стъпка да коментира въпроси от вътрешната политика на САЩ, след като Тръмп направи коментар за известните жени, само една от които е родена в чужбина, като обяви в профила си в "Туитър", че те трябва "да се върнат обратно и да помогнат за разрешаването" на огромните проблеми на родните си държави, сред които и този с престъпността.

Тръмп с расистка атака срещу конгресмени: Вървете си по държавите

Тръмп с расистка атака срещу конгресмени: Вървете си по държавите

Американският лидер призова някои конгресмени от Демократическата партия да се връщат в държавите си

Коментарите на Тръмп бяха атакувани като открито расистки към Александрия Окасио-Кортес, Аяна Пресли, Рашида Тлаиб и Илхан Омар, която е родена в Сомалия.

Председателката на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Нанси Пелоси заклейми "ксенофобските коментари" на Тръмп, които целели да "разделят нашата страна", докато четирите членки на Конгреса го обвиниха, че се опитва да се хареса на белите националисти.

От "Даунинг стрийт" 10 разкритикуваха думите на Тръмп, но се въздържаха да го определят за расист, отбелязва "Гардиън".

"Нейното мнение е, че езикът, който беше използван по отношение на жените, е напълно неприемлив", посочи говорителят на Тереза Мей.

Посланикът на Великобритания е много глупав човек, недоволства Тръмп

Посланикът на Великобритания е много глупав човек, недоволства Тръмп

Смахнатият посланик, който Великобритания пробута на САЩ

Тръмп беше изключително критичен към Мей през миналата седмица, заявявайки, че била създала "бъркотия" около Брекзит, след като в медиите изтекоха дипломатически телеграми от британския посланик в САЩ, в които стопанинът на Белия дом е определен като неспособен и несигурен.

Джонсън, който се очаква да бъде следващият председател на Консервативната партия и следващ премиер на Великобритания, иска да възстанови отношенията със САЩ след сериозния дипломатически скандал.

Ала Борис Джонсън и британският външен министър Джереми Хънт, който е негов съперник за лидерството в Консервативната партия, са изправени пред призиви открито да разкритикуват Тръмп за расизъм и да подкрепят коментарите на Тереза Мей.