Иран се съгласи да предостави на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия - МААЕ достъп до два предполагаеми бивши ядрени обекта, съобщава БиБиСи.

В съвместно изявление се казва, че "Иран прави това добросъвестно, за да разреши нерешени проблеми", свързани с ядрените предпазни мерки.

Споразумението дойде по време на посещение в Техеран от генералния директор на МААЕ.

Международната агенция критикува Иран, че не отговаря на въпросите за възможни недекларирани ядрени материали и свързани ядрени дейности на двете места и блокира инспекциите.

МААЕ иска Иран да пусне инспекторите в обектите, тъй като агенцията подозира, че все още може да има недеклариран ядрени материали или следи от тях.

Иранският президент Хасан Рохани подчерта, че Иран ще продължи сътрудничеството си с ядрената агенция на ООН. "Иран, както и преди, е готов да сътрудничи с МААЕ".

Не е ясно какво ще открият инспекторите, но дейности са се провеждали там преди 20 години. Това е много преди Иран да постигне знаковата ядрена сделка със световните сили, която постави ограничения на ядрената им програма в замяна на премахване на санкциите.

Съветът за сигурност блокира санкциите срещу Иран, САЩ го обвини в подкрепа на терористи

Съветът за сигурност блокира санкциите срещу Иран, САЩ го обвини в подкрепа на терористи

Кели Крафт: Администрацията на Тръмп на я е страх да е в ограничена компания