Съветът за сигурност на ООН блокира противоречивото искане от страна на САЩ за задействане на всички санкции срещу Иран, отменени по ядрената сделка през 2015 г., съобщава БиБиСи.

Постоянният представител на Индонезия, който е ротационен председател, заяви, че много от 15-те държави-членки оспорват този ход, защото САЩ сами се оттеглиха от споразумението преди две години.

Пратеникът на САЩ ги обвини, че са "в компанията на терористи". Външният министър на Иран заяви, че "беззаконният тормоз" поставя САЩ в изолация.

Съгласно ядрената сделка, групата на P5 + 1 на световните сили - Китай, Франция, Русия, Великобритания, САЩ и Германия - освободиха Иран от санкции в замяна на ограниченията на дейности, за да покаже, че не разработва ядрени оръжия.

САЩ без подкрепа в Съвета за сигурност за санкциите срещу Иран

САЩ без подкрепа в Съвета за сигурност за санкциите срещу Иран

13 държави от 15-членния Съвет против

Миналия четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео официално подаде жалба, в която обвини Иран в "значително неспазване" на ядрената сделка и даде на други членове на Съвета за сигурност 30 дни да приемат резолюция.

Той подчерта, че съгласно резолюция 2231 на Съвета за сигурност, която одобрява споразумението, САЩ имат законно право да го направят, тъй като все още са посочени като участник. Но трите европейски сили, заедно с Китай, Русия и Иран отхвърлиха твърдението.

На виртуална среща във вторник постоянният представител на Индонезия обяви, че Съветът за сигурност "не е в състояние да предприеме допълнителни действия" в отговор на искането на САЩ.

"За мен е ясно, че има само един член, който има определена позиция по въпросите, докато има значителен брой членове, които имат различно мнение", каза той.

Помпео: Европа е в съюз с аятоласите, само САЩ са смели

Помпео: Европа е в съюз с аятоласите, само САЩ са смели

Британия, Франция и Германия: САЩ се отказа от ядрената сделка, няма право на санкции

Пратеникът на Русия Василий Небензия заяви, че се надява администрацията на Тръмп сега да отхвърли искането си, което според него е "не само незаконно, но просто няма да доведе до резултата, искан от САЩ".

Но мисията на САЩ в ООН настоява, че несъгласието на членовете на Съвета с тяхната позиция, "няма никакъв правен ефект".

Представителят на САЩ Кели Крафт обяснява на Съвета, че искането е след като "по-голямата част от този орган се предаде на немислимо бездействие" и отказа да разшири оръжейното ембарго върху Иран.

"Нека само да го кажа наистина, наистина ясно: администрацията на Тръмп на я е страх да е в ограничена компания по този въпрос", добави тя.

"Съжалявам само, че другите членове на този съвет са загубили пътя си и сега се оказват в компанията на терористи."

Помпео: Ще направим всичко възможно да попречим на Русия и Китай да продават оръжие на Иран

Помпео: Ще направим всичко възможно да попречим на Русия и Китай да продават оръжие на Иран

Той съжалява, че американски съюзници "взеха страната на Русия и Китай" в ООН