13 държави от 15-членния Съвет за сигурност на ООН не подкрепиха искането на САЩ за удължаване санкциите на Иран.

Това се случва в рамките на 24 часа след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви 30-дневно отброяване до връщане на санкциите, включително и оръжейното ембарго.

Дългогодишни съюзници като Великобритания, Франция, Германия и Белгия вече се обявиха против, предаде агенция Ройтерс.

САЩ обвиниха Иран в нарушение на споразумението от 2015 г. със световните сили, което имаше за цел да спре Техеран да разработи ядрено оръжие в замяна на облекчаване на санкциите. Но президентът на САЩ Доналд Тръмп определи това като "най-лошата сделка досега" и се отказа през 2018 година.

Дипломати заявиха, че Русия, Китай и много други страни е малко вероятно да въведат отново санкциите срещу Иран. Помпео отново предупреди Русия и Китай срещу това в петък, заплашвайки американските действия, ако откажат да наложат отново мерките на ООН по отношение на Иран.

"Не се нуждаем от разрешението на никого", каза специален пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук пред репортери на брифинг в петък. "Иран нарушава своите доброволни ядрени ангажименти. Условието е да се предприеме снемане. И така сега започнахме да предприемаме снемане."

Русия: Санкциите срещу Иран са абсурдни, САЩ създават криза в Съвета за сигурност на ООН

Русия: Санкциите срещу Иран са абсурдни, САЩ създават криза в Съвета за сигурност на ООН

Китай: Санкции на САЩ срещу Русия и Китай заради Иран са незаконни

Той каза, че "независимо дали хората подкрепят или се противопоставят на това, което правим, не е съществено", добавяйки, че "днес е ден първият от 30-дневния процес".

САЩ действаха в четвъртък, след като миналата седмица Съветът за сигурност категорично отхвърли предложението си за удължаване на оръжейното ембарго върху Иран след изтичането му през октомври. Само Доминиканската република се присъедини към Вашингтон при гласуването "да".

Посланикът на Иран в ООН Маджид Тахт Раванджи незабавно отхвърли хода на САЩ като "обречен на неуспех".

Доминиканската република все още не е писала до съвета, за да заяви позицията си относно натискането на санкциите.

Всички санкции на ООН трябва да бъдат възстановени в полунощ или 00:00 ч. на 19 септември - само дни преди Тръмп да се обърне към световните лидери в Общото събрание на ООН - годишната среща, която ще бъде до голяма степен виртуална поради пандемията.