Иран привика посланика на Дания в Техеран заради твърденията на Копенхаген, че е бил организиран ирански заговор за ликвидирането на опозиционен активист в Дания, съобщава местната агенция IRNA, цитирана от АП.

Спецслужбите на Иран заподозрени за нападения срещу отделни хора в Дания

Спецслужбите на Иран заподозрени за нападения срещу отделни хора в Дания

Арестуван е гражданин на Норвегия от ирански произход

Ислямската република е изразила "силен протест" пред посланик Дани Анан заради "прибързаните, политически" и "непресметнати действия" по случая.

Вчера датското разузнаване съобщи, че през миналия месец е била проведена полицейска операция, която за кратко отцепи Копенхаген от останалата част на Дания заради ирански заговор за убийството на опозиционен активист. Допълва се, че заподозреният е норвежки гражданин от ирански произход, който отрича да е замесен в подобно нещо. Той остава в ареста до 8 ноември.

Иранското външно министерство категорично отрече обвиненията, отбелязвайки, че това е част от планове на врагове с цел увреждане на отношенията между Иран и ЕС.

Целта на предполагаемата атака е бил лидерът на датския клон на Движението "Арабска борба за освобождение на Ахваз" Фин Борч Андерсен.

"Патриотичното арабско демократично движение в Ахваз" (или Движение "Арабска борба за освобождение на Ахваз") се твърди, че е отговорно за кръвопролитното нападение по време на военен парад в иранската провинция Хузестан, избивайки 25 души, включително един журналист и над десет служители на Иранската революционна гвардия.

Дания разкритикува решението на Иран да привика посланика си в Техеран за консултации.