Министерството на разузнаването на Иран обяви, че разследващите са установили, че кървавото нападение по време на военен парад през миналата седмица в населения предимно с араби югозападен град Ахваз е било извършено от "джихадистки сепаритисти", съобщава "Франс прес".

"Бяха идентифицирани петимата членове на терористична група, свързани с джихадистки сепаратистки групировки, подкрепяни от арабски реакционни страни", се посочва в изявление на ведомството на сайта му.

"Укритието на терористите беше открито и 22-ма души, участвали в нападението, бяха арестувани", допълват от ведомството и уточняват, че са конфискувани експлозиви заедно с военно и комуникационно оборудване.

"Чуждестранните спонсори и поддръжници на този терористичен акт също бяха идентифицирани. По-нататък ще бъде предоставена повече информация за тях", посочват още от Министерството на разузнаването.

Терористична атака на военен парад в Иран
Обновена

Терористична атака на военен парад в Иран

Най-малко 10 убити

25 души бяха убити, след като въоръжени нападатели атакуваха военния парад в събота, с който беше отбелязано началото на Иранско-иракската война, водила се между 1980 и 1988 г.

Иранските власти незабавно обвиниха арабски сепаратисти, подкрепяни от арабските съюзници на САЩ в Персийския залив. Те уточниха, че четиримата нападатели са били ликвидирани.

Провинция Хузестан, в която живее голяма арабска общност, беше главно бойно поле по време на войната между Иран и Ирак, а през 2005 и 2011 г. там се разразиха бунтове и размирици.

Движение, наречено "Национална съпротива на Ахваз", както и терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") поеха отговорност за нападението.

Иран заплаши САЩ и Израел с „унищожително” отмъщение

Иран заплаши САЩ и Израел с „унищожително” отмъщение

Виждали сте нашето отмъщение и преди