Министерството на външните работи на Иран привика посланика на Германия, за да изрази протеста си след критиката на ЕС във връзка с екзекутирането на ирански журналист. От министерството определиха позицията на Брюксел като "недопустима намеса" във вътрешните работи на Ислямската република, информира АФП.

47-годишният Рухола Зам бе обесен в събота, след като Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда от юни за ролята му в протестите през зимата на 2017-2018 г.

В събота ЕС излезе със съобщение, с което осъди екзекуцията по най-строгия начин и подчерта, че е твърдо против прибягването до смъртно наказание.

Директорът на отдела за Европа към Министерството на външните работи на Иран от своя страна е заявил пред германския посланик Ханс-Удо Музел, че Техеран осъжда изявлението и го възприема като "недопустима намеса във вътрешните работи на Иран", съобщава държавната агенция IRNA.

В момента Германия е ротационен председател на ЕС.

IRNA отбелязва също, че външното министерство ще привика и френския посланик в Техеран.

Иран протестира и заради това, че някои европейски държави подпомагат елементи, които разпространяват насилие и извършват терористични актове в Ислямската република.

Зам получи политическо убежище във Франция и живееше в Париж преди да бъде арестуван от иранската Революционната гвардия през миналата година. Според Техеран Зам е бил насочван от френските служби.