Иран призова Русия и Китай да се противопоставят на опита на Вашингтон да принуди ООН да удължи оръжейното ембарго, което изтича през октомври, информира "Ройтерс".

Администрацията на Доналд Тръмп притиска ООН да удължи и засили ембаргото срещу Иран, предупреждавайки, че ако бъде отменено, това ще позволи на Техеран да се сдобие с оръжия, които ще засилят конфликтите в Близкия изток.

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН с правно мнение от 50 г.

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН с правно мнение от 50 г.

Сергей Лавров и китайският му колега Уан И изпратиха писма

"Американците вече са ядосани, обезпокоени и искат да внесат случая в Съвета за сигурност. Ние искаме четирите постоянни членки на Съвета да се противопоставят на Америка", призова президентът на Иран Хасан Рохани.

"Конкретно ние очакваме Русия и Китай да се противопоставят на този американски заговор. Америка няма да успее..и ние ще увеличим нашите отбранителни възможности, както го правим дори и по време на санкциите", подчерта той.

Русия и Китай вече сигнализираха, че са против удължаване на ембаргото срещу Иран.

Ако Съветът за сигурност не го стори, Вашингтон плаши да задейства механизъм за връщане на всички санкции на ООН срещу Иран, включително и оръжейно ембарго, използвайки процес, заложен в ядрената сделка от 2015 г.

Русия и Китай обаче започнаха да работят в ООН срещу действията на САЩ.