Иран разследва инцидента в Натанц

Това съобщиха от Комисията за национална сигурност и външна политика на иранския парламент, цитирани от местни медии.

Властите разследват различни сценарии по отношение на инцидента. 

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф ще присъства на заседанието на Комисията в неделя.

По време на срещата ще бъдат обсъдени резолюцията на МААЕ, ще бъдат обсъдени опитите на САЩ за привеждане на делото на Иран към споразумението за сигурност на ООН и Иран и Китай.

Междувременно говорителят на Висшия съвет за национална сигурност (SNSC) Кейван Хосрави заяви, че причината за инцидента в ядрения комплекс "Шахид Ахмади Рошан Натанз" е установена след техническите разследвания и сигурността и ще бъде обявена своевременно поради съображения за сигурност.

Припомняме, че министърът на отбраната на Израел Бени Ганц заяви в неделя, че страната му не носи отговорност за всички инциденти, които се случват в Иран.

Коментарите идват, след като няколко ирански служители твърдят, че израелска кибератака стои зад експлозия в ядреното й съоръжение в Натанц.

Организацията за атомна енергия на Иран заяви в неделя, че ядреното съоръжение "Натанц" e претърпяло "значителни" щети след пожара, избухнал на мястото по-рано през седмицата.

Иран: Имаше пожар в "Натанц"

Иран: Имаше пожар в "Натанц"

Ядреното съоръжение е претърпяло "значителни" щети

Инцидентът ще забави развитието на страната на модерни центрофуги и добави, че Техеран планира да замени повредената сграда с по-голяма и по-добре оборудвана.

Иран потвърди инцидента в четвъртък и все още разследва причината. Някои ирански представители обаче твърдят, че израелската кибератака е отговорна за пожара.

Заводът за обогатяване на уран в Натанц, обхващащ 100 хиляди квадратни метра и е построен на осем метра под земята.

Израел: Не сме намесени в пожара в "Натанц"

Израел: Не сме намесени в пожара в "Натанц"

Ескалация на напрежението между Тел Авив и Техеран

Той е едно от няколкото ирански съоръжения, наблюдавани от ядреният регулатор на ООН (Международната агенция за атомна енергия).