Иранският президент Хасан Рохани разреши на провинциите на страната да налагат блокади, където е необходимо, за да се спре бързото нарастване на случаите на коронавирус, предаде "Ройтерс".

"Ние сме принудени да засилим регулациите и надзора, започвайки от столицата Техеран", заяви Рохани.

Той поясни, че управляваните от правителството бюра за оперативна група за коронавирус в страната ще отправят препоръки относно ограниченията и дали да наложат едноседмични блокировки.

Мерките могат да включват "ограничения или спиране" на училища, университети, семинари, джамии, кафенета, спортни и културни заведения, фризьорски салони.

Трета вълна от COVID-19 заплашва Иран

Трета вълна от COVID-19 заплашва Иран

Жертвите на пандемията надхвърлиха 25 000 души

"Ако губернаторите на провинциите сметнат за необходимо, тези центрове ще трябва да се затворят за една седмица", каза Рохани.

Броят на загиналите в Иран от коронавирус се е увеличил със 172 до 25 394, а случаите са идентифицирани с 3 204 на 443 086, заяви говорителят на здравното министерство Сима Садат Лари пред държавната телевизия.

Иранските здравни служители изразиха тревога заради нарастването на инфекциите, призовавайки страната да спазва здравните протоколи за контрол на разпространението на болестта.