Иран се включи в глобалната надпревара на електромобилите, след като местният инженерно-енергиен гигант MAPNA Group и Bam Khodro, дъщерна компания на Kerman Motor Company, се готвят за съвместно производство на електромобили.

MAPNA Electric и Control Engineering and Manufactoring Company (MECO) и Bam Khodro създадоха съвместно предприятие за проектиране и производство на електромобили от класовете A и B и за разработване на съответните технологии, съобщава офиса за връзки с обществеността на MAPNA. Споразумение за това е подписано на 16 май 2021, посочва blacksea-caspia.

Сделката предвижда на първия етап да се осъществява производство на електромобили за обществения танспорт. Компанията MECO ще отговаря за двигателите, акумулаторите и електронните системи на автомобилите.

Кабините, облицовките и механичните части на автобуса ще бъдат произведени от Bam Khodro.

Скоро, асоцииралите се фирми ще пуснат прототип с акумулатор с 15 kWh (киловатчаса), който ще позволи на автобуса да пропътува 100 километра със средна скорост 80 километра в час.

Транспротните средства се управляват с програмното осигуряване на автоматизиран контролер на електромобилите, което позволява на водача да отваря вратите и да осъществява навигацията.

Заплащането на тарифата за превоз и резервациите също се осъществяват от диспечер.

Компанията MAPNA е разработила електрически подсистеми за пътнически и обществени транспортни средства и успешно е изпитала 20 прототипа електромобили, като е показала, че е готова да се присъедини към производителите на електромобили след много години на изследвания и усилия.

Според инженерната група Bam Khodro може да бъде добър партньор, защото тя вече използва авангардни технологии в производството на автомобили.

Според мнението на експертите на MAPNA, големият брой пътувания в града чрез системата на обществения транспорт, особено в и мегаполиси като Техеран, изисква разнообразни транспортни средства за предоставяне на адекватни услуги.

Това е била движещата сила, която е тласала инженерната група към създаване на съвместно предприятие с Bam Khodro.